Όσπρια
Στο εύφορο χώμα της Λήμνου ευδοκιμούν δύο μοναδικές τοπικές ποικιλίες οσπρίων, ο άφκος (Lathyrus οchrus) και το λαφύρι (Lathyrus sativus) που η γεύση και οι ιδιότητές τους τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Οι τοπικές αυτές ποικιλίες κατατάσσονται στις ξηρικές καλλιέργειες και, μαζί με τα ασπρομύτικα φασόλια (Vigna unguiculata), αποτελούν τις πιο διαδεδομένες καλλιέργειες οσπρίων στη Λήμνο κατά τον 20ό και τον 21ο αιώνα.
- Ο άφκος είναι μια παραδοσιακή ποικιλία λαθουριού, από την οποία παρασκευάζεται η διάσημη φάβα Λήμνου. Έχει ιδιαίτερα βελούδινη υφή και χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλες ποικιλίες. Φυτεύεται κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και συλλέγεται τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που τον καθιστά τρόφιμουψηλής διατροφικής αξίας, χαμηλό σε λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και σίδηρο.
- Το ασπρομύτικο φασόλι μοιάζει σε όψη το γνωστό μαυρομάτικο, όμως είναι ξηροθερμικό, έχει μικρότερο μέγεθος και καφέ χρώμα στην μύτη του. Τις δεκατίες του 60′ & 70′ η Λήμνος παρήγαγε μεγάλη ποσότητα Ασπρομύτικου με πλούσια εξαγωγική προς την υπόλοιπη Ελλάδα δραστηριότητα.
Η παραγωγή του παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, ιδιαίτερα στο στάδιο του καθαρισμού και του διαχωρισμού από τις ξένες ύλες ενώ σε μεγάλο βαθμό είναι χειρονακτική, πλήν του αρχικού σταδίου της σποράς. Παρ’ όλα αυτά αναβιώνει την τελευταία δεκαετία στην κεντρική και ανατολική Λήμνο χάρη στην επιμονή και το μεράκι των τοπικών γεωργών. - Το ρεβύθι της Λήμνου έχει μικρό προς μεσαίο μέγεθος και ξεχωρίζει για τη βουτυράτη υφή και τη γεμάτη γεύση του. Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά πιάτα, όπως τα ρεβύθια στον ξυλόφουρνο και η ρεβιθάδα.
- Η φακή της Λήμνου έχει χαρακτηριστική λεπτή φλούδα, γεγονός που την καθιστά πιο εύπεπτη και γρήγορη στο μαγείρεμα. Η γεύση της είναι γήινη και ήπια, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Τα όσπρια της Λήμνου είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα βασικό στοιχείο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες – Ενισχύουν την υγεία των μυών και των ιστών.
- Πλούσια σε φυτικές ίνες – Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προάγουν τον κορεσμό.
- Χαμηλά λιπαρά & υψηλή ενεργειακή αξία – Ιδανικά για μια διατροφή χαμηλών θερμίδων αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Πλούσια σε σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο – Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.