Home / Τσάι του βουνού

Τσάι του βουνού

Το τσάι του βουνού, γνωστό και ως σιδερίτης, είναι ένα αρωματικό φυτό που φύεται σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από την αρχαιότητα, χρησιμοποιείται ως ρόφημα για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Το τσάι του βουνού είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Επιπλέον, διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση από συμπτώματα κρυολογήματος, χάρη στην αποχρεμπτική του δράση. Επίσης, προάγει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στην ανακούφιση από δυσπεψία και φούσκωμα.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το τσάι του βουνού (Sideritis) που καλλιεργείται και χρησιμοποιείται είναι κυρίως το είδος Sideritis scardica, γνωστό και ως τσάι του Ολύμπου. Αυτό το είδος είναι ενδημικό της περιοχής και ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξή του. Το Sideritis scardica είναι πολυετής πόα με όρθιο ή διακλαδισμένο βλαστό, λογχοειδή φύλλα με λευκό χνούδι και κίτρινα άνθη. Το αιθέριο έλαιό του παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση σε β-πινένιο, καρβακρόλη και α-πινένιο.

Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργείται και το είδος Sideritis raeseri, γνωστό ως τσάι Παρνασσού, το οποίο είναι επίσης πολυετής πόα με λεπτό βλαστό και λογχοειδή φύλλα. Αυτό το είδος είναι γνωστό για την πλούσια γεύση και το άρωμά του, καθιστώντας το δημοφιλές στους καταναλωτές.