Home / Μελίχλωρο

Μελίχλωρο

Το τυρί Μελίχλωρο ή Μελίπαστο Λήμνου ανήκει στην κατηγορία των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων. Βασικό χαρακτηριστικό των παραδοσιακών προϊόντων είναι πως διαθέτουν ιδιότυπα φυσικά, χημικά, μικροβιολογικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ή ιδιότυπες μεθόδους παραγωγής και συντήρησης.

Το Μελίχλωρο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, είναι ένα παραδοσιακό ημίσκληρο τυρί κι εντάσσεται στα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα της Λήμνου. Τα ονόματά του φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Το πρώτο συνθετικό «μέλι-» και στις δύο ονομασίες φαίνεται να αποτυπώνει το χρώμα που αποκτά το τυρί μετά την ωρίμανσή του, ενώ το δεύτερο συνθετικό στον όρο Μελίπαστο (-παστο) σχετίζεται με το αλάτι. Ωστόσο, ο όρος Μελίχλωρο είναι κι ο επικρατέστερος εμπορικά τα τελευταία χρόνια, ο οποίος μάλλον σχετίζεται με την μαλακή δομή του τυριού.

Το Μελίχλωρο σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομίας. Επίσης, ήταν σημαντικό εργαλείο για την ανταλλακτική οικονομία παλαιότερων εποχών, αφού χρησιμοποιούνταν ως μέσο συναλλαγής αντί χρημάτων.

Χαρακτηριστικά:

  • Υφή: Ημίστερη έως σκληρή, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης.
  • Γεύση: Πλούσια, ελαφρώς αλμυρή και γαλακτώδης, με ήπιες νότες ξηρών καρπών και βουτύρου.

Χρώμα: Κρεμώδες λευκό που σκουραίνει ελαφρώς καθώς ωριμάζει.