Γραβιέρα Κρήτης
Η Γραβιέρα Κρήτης είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ελληνικά τυριά, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. Παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Κρήτη από πρόβειο γάλα ή από μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος (έως 20%). Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ. Και τα δύο τυριά ακολουθούν παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης, ωστόσο έχουν διαφορετική γεύση και σύσταση καθώς η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το γκρυγιέρ παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν διάφορα είδη γραβιέρας που παρασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.
Ελληνική γραβιέρα Κρήτης παράγεται στην Κρήτη από πρόβειο γάλα και ωριμάζει μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες. Φτιαγμένο σε τροχούς, στο δέρμα αυτού του σκληρού τυριού σχηματίζονται σταυρωτά σχήματα από το ύφασμα που χρησιμοποιείται κατά την αποστράγγιση. Έχει υπόγλυκη γεύση με μια ευχάριστη καβουρδιστή μυρωδιά.
Η γραβιέρα είναι ένα τυρί πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, αλλά και σε κορεσμένα λιπαρά. Επομένως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο όπως και όλα τα παχιά τυριά.
Χαρακτηριστικά & Παραγωγή
- Χρώμα & Υφή: Έχει χρυσαφένιο χρώμα, σκληρή αλλά ελαφρώς ελαστική υφή και μικρές διάσπαρτες τρύπες.
- Γεύση & Άρωμα: Διακρίνεται για την πλούσια, γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη γεύση, που γίνεται πιο έντονη όσο ωριμάζει.
- Ωρίμανση: Χρειάζεται τουλάχιστον 3 μήνες ωρίμανσης, ενώ πιο παλαιωμένες γραβιέρες έχουν ακόμα εντονότερη γεύση.
- Παραγωγή: Γίνεται παραδοσιακά σε τυροκομεία σε όλη την Κρήτη, με σεβασμό στις τοπικές μεθόδους τυροκόμησης.
Διατροφική Αξία & Οφέλη
Η Γραβιέρα Κρήτης είναι ένα τυρί υψηλής διατροφικής αξίας:
- Πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
- Περιέχει ασβέστιο και φωσφόρο, ευεργετικά για την υγεία των οστών.
- Έχει προβιοτικά που βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Περιέχει βιταμίνες Α, D και Β12, σημαντικές για το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα.