Home / Οίνος Δράμας

Οίνος Δράμας

Η περιοχή της Δράμας, στο βορειοανατολικό άκρο της Μακεδονίας, είναι γνωστή για την πλούσια οινοπαραγωγική της παράδοση. Η ζώνη ΠΓΕ Δράμα (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) περιλαμβάνει το σύνολο του νομού, με αμπελώνες που εκτείνονται σε υψόμετρα από 80 έως 1.000 μέτρα, κυρίως μεταξύ 200 και 400 μέτρων. Περιβάλλεται από τα όρη Φαλακρό, Μενοίκιο και Παγγαίο, με το κλίμα να είναι μεσογειακό στο νότιο τμήμα και να παρουσιάζει ηπειρωτικές επιρροές στο βόρειο, λόγω του μεγαλύτερου υψομέτρου.

Τύποι Οίνων:

  • Λευκοί: ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι, γλυκοί, γλυκοί από λιαστά σταφύλια
  • Ροζέ: ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι, γλυκοί
  • Ερυθροί: ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι, γλυκοί, γλυκοί από λιαστά σταφύλια

Επιτρεπόμενες Ποικιλίες:

Λευκές:

  • Γηγενείς: Ασύρτικο, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ρομπόλα, Μοσχάτο Αλεξανδρείας
  • Διεθνείς: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Semillon, Ugni Blanc

Ερυθρές:

  • Γηγενείς: Αγιωργίτικο, Λημνιό
  • Διεθνείς: Nebbiolo, Refosco, Tempranillo, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah

Η Δράμα καλλιεργεί πάνω από 5.000 στρέμματα αμπελώνων, παράγοντας περισσότερες από 4 εκατομμύρια φιάλες κρασιού ετησίως, με το 40% να εξάγεται διεθνώς.

Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, το κρασί περιέχει νερό, αιθανόλη (αλκοόλη), υδατάνθρακες (κυρίως σάκχαρα), οργανικά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες και αλκοόλη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του κρασιού. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συνδεθεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, όπως οι πολυφαινόλες. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.