Ελαιόλαδο
Ένα ακόμα εξαιρετικό προϊόν που παράγει η Χαλκιδική και πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως προϊόν Π.Ο.Π είναι το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, το οποίο είναι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο που παράγεται από τον πράσινο καρπό των γηγενών ποικιλιών «χοντροελιά Χαλκιδικής» ή «Χαλκιδική» του είδους Olea europea και αποτελεί, λάδι της άγουρης ελιάς και της αγριελιάς (κότινου). Επιστημονικά το προβάδισμα στη διατροφική αλυσίδα του αγουρέλαιου έναντι όλων των άλλων ελαιόλαδων, εντοπίζεται στην ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.
Το χρώμα του είναι από λαμπερό πράσινο έως λαμπερό πρασινοκίτρινο, ενώ το άρωμα χαρακτηρίζεται από πράσινο φρουτώδες, με ελαφρά αίσθηση αρωμάτων εξωτικών φρούτων και φρεσκοκομμένων χόρτων. Η γεύση του είναι πικρή και πικάντικη με χαρακτηριστική ήπια πικρίζουσα επίγευση.