Home / Μέλι

Μέλι

Η Στερεά Ελλάδα έχει να αναδείξει εξαιρετική βιοποικιλότητα, παρέχοντας τις μικροκλιματικές και εδαφικές προϋποθέσεις για την παραγωγή πολυάριθμων ποικιλιών μελιών, ορισμένες μάλιστα από τις οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Περισσότεροι από 2.600 ντόπιοι μελισσοκόμοι με περισσότερα από 200.000 μελισσοσμήνη εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, μεταφέροντας μεθοδικά τις κυψέλες τους από άκρη σε άκρη της Περιφέρειας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ιδανική τοποθεσία και τις βέλτιστες μικροκλιματικές συνθήκες.

Το σημαντικότερο είδος μελιού είναι ελάτης που συλλέγεται τους καλοκαιρινούς μήνες από τα παρθένα ελατοδάση και είναι υψηλής θρεπτικής αξίας χωρίς να κρυσταλλώνει.

Το μέλι ερείκης και άγριας βελανιδιάς που συλλέγεται το φθινόπωρο, ανήκει στο φαρμακείο της φύσης.

Το μέλι δρυός προέρχεται από τα πυκνόφυτα δάση δρυός έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του το σκούρο χρώμα και η ρωμαλέα γεύση του. Είναι σπάνια ποικιλία με πολύ περιορισμένη παραγωγή.

Το μέλι πεύκης συλλέγεται το καλοκαίρι από τις δασωμένες πλαγιές και έχει ιδιαίτερο άρωμα και χρώμα.

Το μέλι ανθέων και άγριων βοτανιών συλλέγεται στο τέλος της άνοιξης και είναι το θαύμα της ελληνικής φύσης. Το χρώμα του είναι λαμπερό, το άρωμα ευγενές και πλούσιο, η γεύση του μεστή ενώ είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Στην παραθαλάσσια ζώνη της περιοχής και σε υψόμετρο από 0 έως και 300 μέτρα οι μελισσοκόμοι τοποθετούν τις κυψέλες τους, εκμεταλλευόμενοι την πλούσια βλάστηση κυρίως σε θυμάρι. Το θυμαρίσιο μέλι της περιοχής ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα και την οργανοληπτική υπεροχή του. Το θυμαρίσιο μέλι συλλέγεται κυρίως τον Ιούλιο.

Το μέλι έχει

  • αντιοξειδωτικές
  • αντιμικροβιακές
  • επουλωτικές
  • αντιφλεγμονώδεις
  • καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Συνολικά το μέλι περιέχει περισσότερες από 180 θρεπτικές ουσίες για αυτό τον λόγο η διατροφική του αξία είναι πάρα πολύ υψηλή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι περίπου το 95 – 99% του μελιού αποτελείται από σάκχαρα, ενώ το υπόλοιπο 1 – 5% αποτελείται από πολύτιμα μέταλλα, βιταμίνες (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C), ιχνοστοιχεία και μέταλλα (σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο) και μια μεγάλη γκάμα από αντιοξειδωτικές ουσίες.