Προϊόντα Χαρουπιού
Η χαρουπιά (Ceratonia siliqua) είναι ένα είδος γνωστό από την αρχαιότητα στις χώρες της Μεσογείου ενώ αποτέλεσε και για τη χώρα μας είδος με πολύχρονη παρουσία και μεγάλη σημασία. Η φυσική παρουσία της χαρουπιάς είναι έντονη σε πολλά σημεία της νησιωτικής χώρας, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας με υψόμετρο χαμηλότερο από 600 μ., όπου ενδημεί, και ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Το χαρούπι είναι τροφή γνωστή από την αρχαιότητα μιας και το χαρουπόδεντρο ευδοκιμεί στο κλίμα της μεσογείου και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να καρποφορήσει. Το χαρούπι μοιάζει με σκούρο καφέ φασόλι.
Ο καρπός αυτός κυκλοφορεί στη αγορά ως αλεύρι, σιρόπι, εκχύλισμα, αλλά και σαν κύριο συστατικό σε προϊόντα όπως κριτσίνια, παξιμάδια, δημητριακά, φρυγανιές, μπισκότα κλπ.
Το αλεύρι προκύπτει από αποξηραμένους, ψημένους λοβούς χαρουπιού και μοιάζει πολύ με σκόνη κακάο.
Το χαρουπόμελο είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που παράγεται από τους καρπούς της χαρουπιάς, γνωστό για τη σκούρα, παχύρρευστη υφή του και τη γεύση του που συνδυάζει καραμέλα με σοκολατένιες νότες.
Οφέλη για την υγεία
Από μόνα τους τα χαρούπια έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες. Περιέχουν μαγνήσιο και πολλά σημαντικά μέταλλα, καθώς και βιταμίνες A, B, B2, B3, D, Ε με πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες που προσδίδουν αντιαλλεργικά, αντισηπτικά και αντιβακτηριδιακά οφέλη. Επιπλέον τα χαρούπια είναι πλούσια σε αδιάλυτες ίνες και σε κάλιο μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο.