Μύδια και όστρακα
Με αποκλειστική εκτροφή του μεσογειακού μυδιού και το 67% της συνολικής οστρακοκαλλιέργειας η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οδηγεί την Ελλάδα στην 6η θέση στην ΕΕ-27, ως προς τον όγκο παραγωγής μαλακίων υδατοκαλλιέργειας και στην 8η ως προς την αξία παραγωγής.
Τα μύδια είναι οστρακοειδή με πολλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Εξωτερικά το μύδι είναι μαύρο ή σκοτεινό μπλε και εσωτερικά μαύρο γυαλιστερό με ζωηρές μπλε περιοχές.
Τα μύδια περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα.
Η περιεκτικότητα τους σε λίπη είναι χαμηλή ενώ περιέχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ, τα οποία έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις, όπως στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες και συγκεκριμένα περιέχουν βιταμίνη Β12, Β1, Β2, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη D.
Τα κυδώνια και οι γυαλιστερές είναι μετά τα μύδια, τα συνηθέστερα όστρακα που θα βρούμε στις ελληνικές θάλασσες. Τα ριγωτά κυδώνια (venus verrucosa) και οι στιλπνές ροζ-σομόν γυαλιστερές (callista-chione) μοιάζουν όσον αφορά τον τρόπο κατανάλωσης. Αλιεύονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της χώρας και αγαπούν τους αμμώδεις βυθούς.
Πρώτα τα κυδώνια και κατόπιν οι γυαλιστερές έχουν εξαιρετικά νόστιμη, γλυκιά και τραγανή σάρκα γεμάτη θαλασσινή νοστιμιά. Τα κυδώνια και οι γυαλιστερές είναι πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.
Τέλος, όλα τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο.