Γραβιέρα Νάξου
Η Γραβιέρα Νάξου έχει κατοχυρωθεί στην Ε.Ε. ως προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996 κι έχει εδώ και χρονιά κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά τυριά. Έχει αποσπάσει μεγάλες διακρίσεις σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς, ενώ εξάγεται σε πάνω από δέκα χώρες του εξωτερικού.
Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μια μείξη με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, με την περιεκτικότητα του δευτέρου να είναι έως 20%. Έχει έναν λεπτό φλοιό και ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο και συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε υγρασία είναι έως 38% και η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, προέρχεται από τα ζώα που μεγαλώνουν στο νησί και τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, με φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τη μοναδική του γεύση.