Λαδοτύρι
Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι ένα παραδοσιακό σκληρό τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1994, που παράγεται αποκλειστικά στη Λέσβο από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με γίδινο – σε ποσοστό έως 30%- ενώ έχει χρώμα λευκό προς λευκοκίτρινο. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του παραδοσιακού τυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο, τουλάχιστον για 3 μήνες. Από εκεί έχει πάρει άλλωστε και τη χαρακτηριστική του ονομασία. Για χρηστικούς λόγους και λόγω της μαζική παραγωγής, στις μέρες μας διατίθεται και παραφινομένο. Με μέση υγρασία 34%, λίπος 32%, πρωτεΐνες 27% και αλάτι 2,7% το λαδοτύρι Μυτιλήνης ανήκει στην κατηγορία των τυριών με πλούσιο άρωμα γάλακτος και επίγευση που θυμίζει νότες ξηρών καρπών.
Χαρακτηριστικά
- Υφή: Σκληρή και συμπαγής, με μικρές οπές στη μάζα του.
- Γεύση: Πικάντικη, ελαφρώς πικρή, με έντονες νότες ελαιολάδου και αλμυρό τελείωμα.
- Άρωμα: Πλούσιο, με χαρακτηριστική ευωδιά ώριμου τυριού και λαδιού.
Χρώμα: Κίτρινο έως χρυσαφένιο, που σκουραίνει με το πέρασμα του χρόνου.