Home / Αυγοτάραχο

Αυγοτάραχο

Το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου είναι ένα από τα πιο εκλεκτά και σπάνια ελληνικά προϊόντα, με μακραίωνη παράδοση και μοναδική γευστική ταυτότητα. Αναγνωρισμένο ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) προϊόν από το 1996, παράγεται αποκλειστικά στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου – Αιτωλικού, μία από τις σημαντικότερες υγροβιότοπους της Ευρώπης.

Παραγωγή και Χαρακτηριστικά

Το αυγοτάραχο προέρχεται από τα αυγά του κεφάλου μπάφα (Mugil cephalus), ενός ψαριού που ευδοκιμεί στα αβαθή, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία νερά της λιμνοθάλασσας. Η διαδικασία παραγωγής του είναι απόλυτα φυσική και παραδοσιακή:

  • Τα αυγά αφαιρούνται προσεκτικά, διατηρώντας ανέπαφη τη μεμβράνη τους.
  • Παστώνονται ελαφρά με φυσικό θαλασσινό αλάτι.
  • Αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο, αποκτώντας την πυκνή και βελούδινη υφή τους.
  • Τυλίγονται με αγνό κερί μέλισσας, το οποίο προστατεύει το προϊόν από την οξείδωση, διατηρώντας τη γεύση και τα θρεπτικά του στοιχεία αναλλοίωτα.

Γεύση και Διατροφική Αξία

Το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου χαρακτηρίζεται από πλούσια, βουτυράτη υφή, έντονη θαλασσινή γεύση και διακριτικές νότες ξηρών καρπών και ιωδίου. Θεωρείται «ο χρυσός της ελληνικής λιμνοθάλασσας», καθώς όχι μόνο είναι σπάνιο και εκλεκτό, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικό:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (πάνω από 50%)
  • Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία
  • Φυσικό αντιοξειδωτικό χάρη στη βιταμίνη Ε
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

Το αυγοτάραχο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται σε κείμενα του Αριστοτέλη και του Ηρόδοτου. Σήμερα, αποτελεί σύμβολο της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, κατακτώντας απαιτητικές αγορές σε όλο τον κόσμο.