Ρύζι
Οι ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας εκτείνονται κατά μήκος του Αξιού ποταμού. Η καλλιέργεια αυτή ξεκίνησε να ακμάζει από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 και σήμερα πλέον καλύπτει το 70-75% της εγχώριας παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σήμερα οι ορυζώνες στην ευρύτερη πεδιάδα της δυτικής Θεσσαλονίκης καλύπτουν περί τα 250.000 στρέμματα ενώ η καλλιέργεια του ρυζιού, στην περιοχή παίζει σημαίνοντα ρόλο και στη βιοποικιλότητα του τόπου αλλά και στην ισορροπία του οικοσυστήματος, καθώς έχουν καταγραφεί διάφορα σπάνια είδη πτηνών όπως και άλλα προστατευόμενα ζώα, μεταξύ αυτών ο ευρωπαϊκός κάστορας αλλά και η ευρασιατική βίδρα. Το ρύζι στην Ελλάδα, είναι κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν. Οι περισσότερες ποσότητες ρυζιού εξάγονται στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.
Το ρύζι ανήκει στην ομάδα των δημητριακών τα οποία αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Περιέχει σε ποσοστό περίπου 90% απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες που το καθιστούν σημαντική πηγή ενέργειας. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό, διότι και περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (εκτός από τη Β12), αλλά και βιταμίνη Ε.
Επιπλέον, περιέχει σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, μερικά από τα πιο σημαντικά ανόργανα στοιχεία, ενώ είναι φτωχό σε νάτριο και δεν επιβαρύνει την αρτηριακή πίεση. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτο, δεν περιέχει γλουτένη και καταναλώνεται άφοβα από όσους έχουν τη σχετική δυσανεξία.