Πράσινη ελιά Χαλκιδικής
Η Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής είναι από τις πιο γνωστές ποικιλίες βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα και αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης το 2012 από την Ευρωπαϊκή ένωση. Οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής, προέρχονται από το είδος Olea europea, στο οποίο αριθμούνται περίπου 130 ποικιλίες ελιάς. Από αυτές, οι πιο γνωστές είναι περίπου 50. Πρόκειται για επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται αποκλειστικά σε όλη τη Χαλκιδική και συλλέγονται από τον Σεπτέμβρίο έως και τον Οκτώβριο.
Οι ελιές χαρακτηρίζονται από το λαμπερό πράσινο – πρασινοκίτρινο χρώμα, το διακριτικό φρουτώδες άρωμα, την ελαφριά πικρή – πικάντικη γεύση, με έλλειψη λιπαρότητας, και από το μεγάλο τους μέγεθος, με την αναλογία της σάρκας – πυρήνα 9:1.
Η ελιά αποτελεί θεμέλιο της Μεσογειακής διατροφής και προσφέρει μοναδικές θρεπτικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, λόγω της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των λιπαρών οξέων που διαθέτει, σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά, που αθροιστικά, δρουν θετικά για τον οργανισμό και την υγεία.
Συγκεκριμένα, η πράσινη ελιά Χαλκιδικής, αποτελείται περίπου κατά 74% από νερό και περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό 1%. Το κυριότερο λιπαρό οξύ που συναντάται είναι το ολεϊκό (oleic acid), ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που σύμφωνα με έρευνες ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη, η ελιά περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Σε αυτά εντάσσονται η βιταμίνη Ε (πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό), η βιταμίνη Α και τα καροτενοειδή, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών Β1, Β6 και Β12.