Home / Μεθοδολογία

Μεθοδολογία 

Αποτύπωση (mapping) σε όλη την επικράτεια των αλυσίδων αξίας και της γεωγραφικής κατανομής (land resources) των σημαντικών και δυναμικών αγροδιατροφικών αλυσίδων για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους στις επικείμενες μεταβολές.

Οι τομείς δράσης του έργου είναι:

        Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και κατάρτιση στρατηγικής ανάπτυξης για βιώσιμες και ανθεκτικές παραγωγές τροφίμων

        Ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων προβολής εμβληματικών προϊόντων

        Δημιουργία υποδομών για την βελτίωση υφιστάμενων και παραγωγή νέων προϊόντων

        Δημιουργία ενός δικτύου για την προώθηση και την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων με στόχο την παροχή ερευνητικών και αναλυτικών υπηρεσιών.

Η μεθοδολογία του έργου απαρτίζεται από τέσσερις (4) Ενότητες Εργασίας (ΕΕ):

ΕΕ 1: Ανάπτυξη Στρατηγικής για τον Αγροδιατροφικό Κλάδο

Στόχος της ΕΕ 1 είναι η μελέτη και αποτύπωση του κλάδου, ανάλυση εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, ο καθορισμός της Στρατηγικής, η στοχοθέτηση της και η ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης. Παράλληλα η καταγραφή θεσμικών προκλήσεων και ζητημάτων που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη του κλάδου και δρομολόγηση λύσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

ΕΕ 2: Επιδεικτικά έργα καινοτομικού χαρακτήρα

Στις δράσεις της ΕΕ 2 θα δοθεί έμφαση στην παραγωγή γνώσης των βασικών κατηγοριών ελληνικών τροφίμων, στην οργάνωση της γνώσης σε βάσεις δεδομένων και στην δημιουργία ψηφιακών εργαλείων για την προώθηση αυτής της γνώσης στους εμπλεκόμενους της αλυσίδας αξίας από το χωράφι στο ράφι και στον καταναλωτή, ως διαδικασία πρόσδοσης προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα. 

ΕΕ 3: Ανάπτυξη και διατήρηση υποδομών και εγκαταστάσεων

Στόχος της ΕΕ 3 είναι η Ανάπτυξη και διατήρηση υποδομών και εγκαταστάσεων  όπως α) Δημιουργία Εθνικής Βιοτράπεζας Μικροβίων Αγροδιατροφικού και Βιομηχανικού ενδιαφέροντος β) Πιλοτικές μονάδες για την ανάπτυξη νέων αγροδιατροφικών προϊόντων και την βελτίωση των υπαρχόντων (πχ τυροκόμισης, μικροοινοποίησης, παραγωγής ελαίων και εκχυλισμάτων).

EE 4: Πρόσβαση σε αναλυτικές υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας

Στόχος της ΕΕ 4 είναι α) Ενίσχυση εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης και αξίας β) Δημιουργία περιφερειακού δικτύου εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης μέσω ερευνητικών συμβολαίων.