Home / Κελυφωτό φιστίκι Αιγίνης

Κελυφωτό φυστίκι Αιγίνης

Η φιστικιά με καταγωγή από το Ιράν, αποτελεί ένα φυλλοβόλο δέντρο με κλαδιά χρώματος σταχτί και φύλλα δερματώδη, που λόγω της ποιότητας και της νοστιμιάς καλλιεργείται ευρύτατα σε πολλές χώρες του κόσμου όπως και στην Ελλάδα.

Το επώνυμο φιστίκι Αιγίνης, ξεκίνησε αρχικά να καλλιεργείται στο μικρό νησί της Αίγινας περίπου το 1860, ενώ αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ προϊόν το 1997 προστατεύοντας την μοναδικότητα της γεύσης της και κατοχυρώνοντας την ονομασία προέλευσης.

Η φιστικιά είναι αιωνόβιο και καρποφόρο δένδρο που μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών. Κρύος χειμώνας και ξηρό καλοκαίρι διαμορφώνουν το ιδανικό κλίμα για την ίδια. Παράγει καρπούς μετά τον 6ο χρόνο της φύτευσης, ενώ δίνει πλήρη παραγωγή μετά από 10 χρόνια ζωής.

Εκτός από την ξεχωριστή γεύση αναμφισβήτητη είναι και η διατροφική αξία του φιστικιού Αιγίνης, αλλά και οι λίγες θερμίδες ανά μερίδα (περίπου 53-70 kcal τα 15-20 γρ.). Το κελυφωτό φιστίκι είναι πλούσιο σε στερόλη, βιταμίνες (Α, Β1, Β2, Β3, Β5, B6, Β7, Φολικό οξύ, C, Ε), ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο, σίδηρο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.