Home / Ελιές και Ελαιόλαδο Μάκρης

Ελιές και Ελαιόλαδο Μάκρης

Το Ελαιόλαδο Μάκρης εξάγεται με αποκλειστικά μηχανικές μεθόδους από καρπούς της γηγενούς ποικιλίας «Ελιά Μάκρης» του είδους Olea Europea η οποία καλλιεργείται στην οριοθετημένη ζώνη Αλεξανδρούπολης από τα δυτικά όρια της Χιλής, Μάκρης, Δικέλλων Μεσημβρίας Πλάκας από   παλαιοτάτων χρόνων, όπως τεκμηριώνεται στις επόμενες σελίδες σε ποσοστό περίπου 99%.

Η γηγενής ποικιλία «ελιά Μάκρης» είναι μέσου μεγέθους καρπού, είναι στρογγυλή πράσινη και μαύρη στην ωρίμανση. Θεωρείται πρώιμης συλλογής ποικιλία με περίοδο ωρίμανσης, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, από Οκτώβριο μέχρι τέλους Δεκεμβρίου και μία από τις πιο πρώιμες ποικιλίες στην Ελλάδα συγκρινόμενη με τη συλλογή ελιών άλλων νότιων περιοχών της Ελλάδος. Έχει διπλή χρήση, για παραγωγή Ελαιόλαδου αρίστης ποιότητας όπως τεκμηριώνεται από τις αναλύσεις των χαρακτηριστικών από διάφορα εργαστήρια αναλύσεων (απόδοση σε λάδι επί νωπού: ελάχιστη 14,27% μέγιστη 27,68% και επί ξηρού: ελάχιστη 30,32% και μέγιστη 53,75% (Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών φυτών Χανίων Πιν.3 ΠΑΡ. 7) και παραγωγή υψηλής ποιότητας βρώσιμου ελαιοκάρπου.

Το ελαιόλαδο Μάκρης έχει λαμπερό κιτρινοπράσινο-χρυσοκίτρινο και μεσαίας έως υψηλής έντασης φρουτώδες (Mf>4) που παραπέμπει σε φλούδα μπανάνας, φρεσκοκομμένο γρασίδι, πράσινο μήλο και φύλλο ντομάτας. Έχει γεύση που παραπέμπει σε πράσινο αμύγδαλο, γρασίδι και μαύρο πιπέρι. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει κατά την τυποποίησή του να χρησιμοποιείται σκουρόχρωμη συσκευασία, ώστε να τονιστούν τα χαρακτηριστικά του και να δώσει υψηλή αγοραστική αξία στο προϊόν.

Η οξύτητά του είναι μικρότερη από 0,6%, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, ενώ ο αριθμός υπεροξειδίων δεν πρέπει να ξεπερνά την τιμή των 10.9 mEq O2 ανά κιλό δείγματος. Ομοίως, οι τιμές k270 και k232 δεν πρέπει να ξεπερνάνε τις τιμές 0.18 και 2.20, αντίστοιχα. Επίσης, η τιμή Δk δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή 0.002.Οι τιμές αυτές είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες που αφορούν τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο τις υψηλότερες προδιαγραφές παραγωγής. Ακόμα πιο αυστηρά είναι και τα κριτήρια που υπάρχουν για τους κηρούς και το προφίλ λιπαρών οξέων.