Παραδοσιακό Γιαούρτι
Το παραδοσιακό γιαούρτι παρασκευάζεται με τον αυθεντικό τρόπο, χρησιμοποιώντας φυσικές καλλιέργειες βακτηρίων, οι οποίες διατηρούνται από παρτίδα σε παρτίδα. Είναι ένα προϊόν πλούσιο σε γεύση και διατροφικά στοιχεία, με υψηλή συγκέντρωση γαλακτικών βακτηρίων (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacilus acidophilus και Streptococcus thermophilus) που ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Το βασικό χαρακτηριστικό του παραδοσιακού γιαουρτιού είναι η πέτσα του, που δεν είναι τίποτε άλλο από το λίπος του γάλακτος, που ανεβαίνει στην επιφάνεια όταν παστεριώνεται.
Το γιαούρτι αυτό μπορεί να προέρχεται από αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο. Το πρόβειο γιαούρτι, ειδικότερα, έχει περισσότερα λιπαρά και λευκώματα, προσφέροντας πιο πλούσια γεύση και παχιά πέτσα.
Διατροφικά Οφέλη
· Πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει μια εντυπωσιακά μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περίπου 20 γραμμάρια ανά 200 γραμμάρια, η πρωτεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης.
· Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12 και σε ριβοφλαβίνη.
· Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που ευθύνεται για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την καταπολέμηση γαστρεντερικών προβλημάτων.
· Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Τα φυσικά βακτήρια που περιέχει προστατεύουν το σώμα.
· 1 κεσεδάκι παρέχει το 38% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φωσφόρου, αντίστοιχα το 12% μαγνησίου και το 18% καλίου. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και της υγείας των οστών.
Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν ένα φυσικό, υγιεινό και θρεπτικό τρόφιμο. Παρέχει ζωτικής σημασίας θρεπτικά στοιχεία, ενώ η φυσική του ζύμωση το καθιστά πιο εύπεπτο, ακόμη και για άτομα με ήπια δυσανεξία στη λακτόζη.