Home / Καρκινοειδή

Καρκινοειδή

Οι αστακοί, οι καραβίδες, οι γαρίδες και τα καβούρια ανήκουν στην κατηγορία των καρκινοειδών. Είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και μέταλλα. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να προάγει την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Ο αστακός θεωρείται ο βασιλιάς των θαλασσινών και είναι περιζήτητος για το νόστιμο κρέας και την πλούσια γεύση του. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, περίπου 32% πρωτεΐνη και μόλις 4% λίπος. Περιέχει αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, μεγάλο ποσοστό ασβεστίου, ιώδιο και ζεαξανθίνη (η κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική) που έχει θετική επίδραση στην όραση.

Η γαρίδα είναι το πιο διαδεδομένο καρκινοειδές. Έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, χωρίς δαγκάνες και το κέλυφός της είναι σχετικά μαλακό Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά,  20% πρωτεΐνη υψηλή βιολογικής αξίας και 2% λίπος.

Τα καβούρια περιέχουν επίσης 15-25% πρωτεΐνη, 2% λιπαρά και είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.