Home / Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο

Τα Νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου διαθέτουν μακραίωνη παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου, χάρη στο ήπιο μεσογειακό κλίμα, την ηλιοφάνεια και τα πετρώδη εδάφη που ευνοούν την καλλιέργεια της ελιάς. Η παραγωγή ελαιολάδου στις περιοχές αυτές χαρακτηρίζεται από μοναδική γεύση και υψηλή διατροφική αξία.

  • Μυτιλήνη (ΠΓΕ Λέσβος) – Από τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές ζώνες του Βορείου Αιγαίου, με τις ποικιλίες Κολοβή, Αδραμυτινή και Λαδολιά, που δίνουν εξαιρετικό ελαιόλαδο με απαλή γεύση και αρωματικές νότες.
  • Σάμος, Χίος & Λήμνος – Παράγουν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, με ήπια φρουτώδη γεύση και ισορροπημένη πικράδα.
  • Κυκλάδες – Αν και δεν έχουν εκτεταμένους ελαιώνες, η Νάξος, η Άνδρος και η Τήνος ξεχωρίζουν για το αρωματικό και ελαφρύ ελαιόλαδό τους.
  • Ρόδος (ΠΓΕ Ρόδος) – Παράγει ελαιόλαδο με πλούσιο σώμα και ήπια πικάντικη επίγευση.

Διατροφική Αξία και Οφέλη

Το ελαιόλαδο των νησιών του Αιγαίου φημίζεται για:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες – Φυσικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τη φλεγμονή.
  • Ισορροπημένη οξύτητα & έντονο φρουτώδες άρωμα – Χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες και το ιδιαίτερο μικροκλίμα.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά – Συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και την καλή υγεία του οργανισμού.
  • Βιταμίνες & ιχνοστοιχεία – Περιέχει βιταμίνη Ε και Κ, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν τα κύτταρα.